Joomla Templates

Bejelentkezés

Látogatók

322149
Ma
Tegnap
A Héten
Múlt Héten
A hónapban
Múlt Hónapban
Összesen
198
325
2543
316609
7153
16498
322149

Dátum: 2018-11-17

Home

Mire vigyázzunk a kánikulában?

темы Wordpressздесь
icatconf.org

kanikula-120702ml 09

Az országos hőségriasztás véget ér pénteken éjfélkor, és enyhébb napokra számíthatunk. A hőmérséklet megközelíti majd a 30 fokot, így érdemes áttekinteni, hogy a nagy melegre hogyan reagál az emberi szervezet: mire kell vigyáznunk, hogyan védekezhetünk a napszúrás és a hőguta ellen.

Győri Csilla, a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház higiénés osztályának főorvosa elmondta, a nagy meleg mindenki szervezetét megviseli, mert ilyenkor felgyorsulnak az élettani folyamatok, és hamarabb kimerülnek testünk tartalékai, amiket pótolnunk kell.

Az idősek külön veszélynek vannak kitéve a kánikula alatt, hiszen nekik más a hőérzetük, általában melegebben öltözködnek, illetve kevesebb folyadékot is fogyasztanak. Az ereik kompenzációs mechanizmusa hamarabb kimerül, aminek az a következménye, hogy kevésbé tudnak alkalmazkodni a hőingadozáshoz.

kanikula 120806ml 01

 

A tűző napon könnyedén napszúrást kaphatunk, míg meleg, szellőzetlen helyeken a hőguta fenyeget. Ha fejfájást, hányingert, hányást, rossz közérzetet, elgyengülést tapasztalunk, nagy az esély, hogy valamelyik fentebb említett kánikulai betegségtől szenvedünk. Minden esetben háziorvoshoz kell fordulni, mert ha nem kezeljük a betegséget, hősokk alakulhat ki, aminek az egészségügyi következményei már súlyosak lehetnek.

A főorvos elmondta, a klíma, a ventilátor, vagy a hűtőfürdő mind jó megoldást jelentenek a napszúrás és a hőguta elleni védekezéshez, de ezeket is csak mértékkel szabad használni. A klíma alkalmas arra, hogy 1-2 órára lehűtse az emberi testet, ugyanakkor a külső hőmérsékletnél csak 8-10 fokkal szabad hidegebbre állítani a készüléket, különben megfázhatunk.

strand bejaras 130808 fkcs

 

A ventilátor is elviselhetőbbé teheti a hőmérsékletet a szobában, azonban fokozza a párolgást, ami pedig elősegíti a kiszáradást. Ezért lehetőleg ne üljünk előtte egész nap, ha mégis erre „kényszerülünk”, akkor az átlagos napi folyadékbevitelünket növeljük 1-2 literrel.

A hűtőfürdő akkor is felüdülést jelenthet, ha nem az egész testünket éri. A lábzuhany vagy fürdő, a hideg vizes borogatás mind-mind hatékony módszerek felhevült szervezetünk lehűtésére, azonban Győri Csilla itt is mértékletességre hívta fel a figyelmet, hiszen a túlzott hűtőfürdőzés a klímához hasonlóan megfázáshoz vezethet.

– Nagyon fontos még a megfelelő folyadékfogyasztás is – egészítette ki a főorvos a kánikulai betegségek elleni védekezési módszereket, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ez a folyadék ne legyen alkohol-, vagy koffeintartalmú, mert az ilyen italok vízhajtó hatásúak, tehát amit beviszünk a szervezetünkbe, az rövid úton el is hagyja azt. Ugyanígy a cukros italok is kerülendőek, mert elvonják a vizet a szükséges helyekről.

– A folyadékkal együtt sókat és különböző nyomelemeket is veszítünk, így azokat is pótolnunk kell – tette hozzá. Hozzátette, a gyümölcsök jelentik erre a legjobb megoldást, amik közül különösen hatékony a paradicsom, a hűvös sárga- és őszibarack, és a hideg dinnye.

minap.hu

шаблоны joomla на templete.ru

wolf banner

vadm banner

tarhely banner

miskolcmasszazslink

airius transzparens bannerbanner eginfo transzparens

hunolaoko banner